De stichting werkt aan een ANBI-status. Naar verwachting zal deze status binnen afzienbare tijd worden gerealiseerd. Nadien zijn giften aan de stichting aftrekbaar voor de belasting. Als het zover is vermelden wij dit direct op onze website. Mocht u nu al willen doneren, dan kunt u dat doen via https://www.doneeractie.nl/help-petralien-om-samen-te-spelen/-55314.
Op dit moment kunnen we daar nog geen antwoord op geven. Wij hopen de gebruikerskosten laag te kunnen houden met behulp van “Vrienden van Petralien”. Later kunnen we hier meer over vertellen. Maar we streven er naar dat de entreetarieven geen belemmering vormen voor ouders om met hun kind te komen spelen. Als je gebruik wilt maken van de tuin vragen we je om in elk geval “Vriend van Petralien” te worden.
De Belevingstuin wordt in gebouwd en in stand gehouden door de Stichting Belevingstuin Petralien. Het stichtingsbestuur heeft een deskundige penningmeester. Het bestuur is transparant op het punt van de financiën. Op de website zal relevante informatie te vinden zijn over inkomsten en over de besteding van de middelen. Jaarlijks controleert een financieel deskundige commissie de inkomsten en uitgaven. Het verslag komt op de website.
Op dit moment kunnen we daar nog niet veel over zeggen. We zullen waarschijnlijk starten met twee dagdelen per week, om ervaring op te doen.
Nee, dat kan niet. Als ouder blijf je verantwoordelijk voor de veiligheid van je kind tijdens zijn of haar verblijf in de belevingstuin. Wij doen ons best om de veiligheid zo veel mogelijk te bevorderen, maar je blijft zelf verantwoordelijk.
Er zijn geen toegangscriteria. Kinderen met een beperking uit Hattem en omgeving zijn welkom. En je bepaalt zelf natuurlijk hoever je er voor wilt rijden.
De belevingstuin is primair aangelegd om kinderen met een beperking gelegenheid te bieden om te ontspannen, te genieten en zich verder te ontwikkelen. Maar omdat hun integratie voor ons belangrijk is, zijn ook “ gewone” kinderen welkom: samen spelen neemt vooroordelen weg en helpt alle kinderen te leren. Om de omgeving prikkelarm te kunnen houden word je gevraagd je kind aan te melden. Dan zie je meteen of er op dat moment ruimte is. Daarbij gaan kinderen met een beperking voor.
Kinderen met een beperking kunnen niet overal vrij spelen. Speeltuinen zijn vaak niet aangepast aan hun behoeften. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat ze niet rolstoel toegankelijk zijn. Kinderen met een beperking zijn vaak motorisch beperkt. Hun speelbehoefte vraagt om een alternatief aanbod. Voor deze kinderen zijn de zintuigen dan soms ook van groter belang. De belevingstuin doet een appel op alle zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen. In de snoezelruimte is het lekker warm, er klinkt rustige muziek en soms zijn er trillingen waar te nemen. De materialen zijn warm en zacht. Allemaal elementen om je comfortabel en ontspannen te raken. Dat geldt ook voor het zwembad. En de geurtuin doet een beroep op je reukzintuig.
In de Belevingstuin is ook meer en andere aandacht voor veiligheid dan in een gewone speeltuin. Omdat kinderen van elkaar verschillen zullen kinderen mogelijk een voorkeur ontwikkelen voor een van de vier elementen van de belevingstuin: dat element dat het meest bij hun kwaliteiten past.
De belevingstuin heeft -eenmaal klaar – vier verschillende belevingsruimten. Er is een zwembad waarin kinderen die zich motorisch niet gemakkelijk bewegen, kunnen ontspannen. Er komt een geurtuin met kruiden en bloemen die lekker ruiken. Er komt een dierenverblijf: daar zie je konijnen rondhuppelen en je kunt ze aaien. En je hoort de vogels fluiten. Er komt ook een snoezelhoek waar kinderen zich kunnen ontspannen.